«Shuba ostidagi seld» salati retsepti — tayyorlash bosqichlari, rasmlar, tavsiyalar
Shuba ostidagi seld yoxud shuba salati eng mashhur ruscha salatlardan biridir. U salatsiz deyarli hech bir bayram, ayniqsa yangi yil bayrami o’tmaydi. Salatni tayyorlash retsepti yetarlicha oson, har bir beka buni uddalay oladi.
Shuba salati tayyorlash retsepti
Kerakli masalliqlar:
- Kam tuzlangan seld — 2 dona
- Lavlagi — 2 ta o’rtacha kattalikda
- Kartoshka — 2-3 o’rtacha kattalikda
- Sabzi — 1 dona
- Piyoz — 1 dona
- Tuxum — 2 ta
- Mayonez — ta’bga ko’ra
- Tuz, qalampir
Tayyorlanishi:
- Barcha sabzavotlar va tuxum qaynatib olinadi, sovutiladi va po’stidan tozalanadi.
Bundan tashqari, sabzavotlarni yumshaguncha 1-1,5 soat pechda pishirish ham mumkin.
- Tuzlangan seld balig’i filega ajratiladi, ya’ni go’shti suyaklaridan ajratib olinadi. So’ng file kichik kubikchalar shaklida qilib to’g’raladi.
- Piyoz archiladi va mayda qilib to’g’raladi (blenderda maydalash ham mumkin, faqat bo’tqa bo’lib ketmasligini nazorat qilgan holda). Achchig’i ketish uchun qaynoq suv quyib, chayib tashlanadi.
- Barcha sabzavotlar va tuxum qirg’ichning eng yirik tishi orqali chiqariladi, har biri vaqtincha ravishda alohida-alohida idishlarga olib turiladi.
- Har bir qirg’ichdan chiqarilgan masalliqlar alohida-alohida bo’lgan holda tuzlanadi, ta’bga ko’ra qalampir sepiladi, mayonez qo’shib aralashtiriladi. Shuningdek masalliqlarga mayonez qo’shib aralashtirmasdan, qavatma-qavat terish jarayonida ularning ustidan bir qavat qilib surtib ketish ham mumkin.
- Chuqurroq salat uchun idishga yoki shakl qo’yilgan likopchaga masalliqlar ketma-ket qilib terila boshlaydi. Ketma-ketligi:
Seld balig’i
Ketidan kartoshka (mayonez+tuz),
So’ng piyoz + murch,
Keyin sabzi (tuz+mayonez),
Tuxum (u ham oldindan mayonez bilan aralashtirib olingan),
Lavlagi (mayonez+tuz+qalampir)
So’nggi qavat qo’yilgach, ingichka qilib mayonez surtiladi va bezak sifatida qirg’ichdan chiqarilgan tuxum sepiladi. Shuba salati tayyor, yoqimli ishtaha!
Tavsiyalar
- Salatani mazali bo’lishi uchun mayonezni yetarli miqdorda (kam ham emas, ortiqcha ham emas) qo’shish kerak, aks holda salat quruq yoki o’ta yog’li bo’lib qoladi.
- Mayonezni narxi yoki kaloriyasiga qarab emas, mazasi bo’yicha tanlash maqsadga muvofiq.
- Haddan tashqari holatlarda, salat quruq bo’lmasligi uchun unga mayonez o’rniga o’simlik moyi qo’shish mumkin.
Yakuniy tayyor bo’lishi uchun salatni oziq-ovqat plyonkasi bilan yopib, bir kechaga sovutgichda qoldiring.