Patir tayyorlash retsepti — piyozli va piyozsiz turlari, tavsiyalar
Patir (fatir) — Osiyo mamlakatlari xalqining an’anaviy hisoblanadigan pishirig’i, u choyga ham, ovqatga ham ajoyib qo’shimcha bo’ladi. Ushbu retseptdagi patirni piyoz bilan ham, piyozsiz ham tayyorlash mumkin.
Patir tayyorlash retsepti
Tayyorlash vaqti: 2 soat | Portsiyalar soni: 4 ta
Kerakli masalliqlar
- Un — 500 g (3 stakan)
- O’simlik moyi yoki eritilgan hayvon yog’i — 200 gr
- Piyoz — 1
- Suv — 1 stakan
- Kunjut — 1 osh qoshiq
- Tuz.
Tayyorlanishi
- Un, suv va tuzdan qattiq xamir qoriladi. So’ ng u to’rtta zuvalaga bo’linadi, ustidan biroz un sepiladi, ustma-ust qiligan holda sochiq bilan yopib qo’yiladi. Shu tarzda 5-10 daqiqa dam yeyishga qoldiriladi.
- Piyoz po’stidan tozalanadi, juda ingichka yarimhalqa qilib kesib olinadi. Unga biroz tuz sepib, yaxshilab aralashtiriladi.
- Har bir zuvala qalinligi 1 mm keladigan qilib yoyib olinadi. Tajribali bekalar yanada ingichkaroq qilib yoyishlari mumkin.
- Xamirning butun yuzasiga yog’ surtiladi, piyozli patir qilish uchun esa qo’shimcha ravishda ustidan ozroq piyoz ham sepiladi.
- Xamir rulet qilib o’raladi. Uzun o’rama kaftlar bilan biroz yapaloq qilinadi. Qavatli tomonini yuqoriga qilib qo’ygan holda 5-10 daqiqa dam beriladi.
- Har bir zuvala qo’lda, qalinligi 1-1,5 sm dan oshmaydigan qilib aylana shaklida yoyib olinadi. Yoyishda xamirning yaxlitligini buzib yubormaslik uchun ehtiyotkor bo’lish zarur.
- Nonpar yoki sanchqi bilan xamirga naqsh chiziladi, yuzasiga yengil tuzlangan suv sepiladi, kunjut bilan bezatiladi, protivenga qo’yiladi va 5-7 daqiqa shu holda dam beriladi.
- Oldindan 250 darajagacha qizdirilgan pechda (avval pastki, so’ng yuqori qavatida) tillarang tusga kirguncha pishiriladi, bu o’rtacha 15-20 daqiqani talab etadi.
- Tayyor bo’lgach, protivendan ajratib olinadi, yuzasiga biroz suv sepiladi, dasturxon bilan o’rab, sovutishga qoldiriladi. Patir tayyor!