Turkcha somsa retsepti — tayyorlash bosqichlari + foto
Uy sharoitida tayyorlangan turkcha somsa nafaqat tamaddi uchun mukammal variant, balki mehmonlarni siylash uchun ham ajoyib taom bo’ladi. Ishtaha ochar obdor nachinka, qarsildoq xamir — juda mazali!
Turkcha somsa tayyorlash retsepti
Tayyorlash vaqti: 1,5 soat | Portsiyalar soni: 12
Kerakli masalliqlar:
- Margarin yoki sariyog’ — 250 g;
- Smetana — 250 g;
- Un — 750-850 g;
- Iste’mol sodasi — 1 chimdim;
- Qiyma go’sht — 500 g;
- Kartoshka — 2-3 dona;
- Piyoz — 2-3 dona;
- Tuz, murch, ziravorlar — ta’bga ko’ra;
- Tuxum — 1 dona;
- Kunjut — 1 osh qoshiq.
Tayyorlanishi
- Chuqurroq idishga iste’mol sodasi qo’shgan holda un elab solinadi.
- Muzlatilgan sariyog’ (sifatli margarindan ham foydalanish mumkin) pichoq yoki qirg’ichdan chiqarish orqali maydalanadi. So’ng unga qo’shib, qo’llar yordamida bir xil massadagi ushoq xosil bo’lguncha aralashtiriladi.
- Keyin aralashmaga sekin-asta smetana qo’shgan holda (u biroz ko’proq yoki kamroq kerak bo’lishi mumkin) xamir qoriladi. Xamirdan zuvala yasalib, bir muddat sovutgichga qo’yiladi.
- Ayni paytda somsa uchun nachinka tayyorlanadi. Piyoz mayda kubik shaklida, kartoshka esa ingichka somonchalar shaklida to’g’rab olinadi yoki qirg’ichning yirik tishi orqali o’tkaziladi. Masalliqlar qiymaga qo’shiladi.
- Qiymaga ta’bga ko’ra tuz va murch solinadi. Xush ko’ruvchilar boshqa ziravorlar yoki quritilgan ko’katlar qo’shishlari ham mumkin. Barchasi yaxshilab aralashtiriladi va tayyor bo’lgan aralashmadan kichik ovalchalar shakllantiriladi.
- Xamir un sepilgan yuzaga qo’yiladi va yupqa qilib yoyiladi. So’ng o’rtacha kenglikdagi uzunchoq kesimlarga ajratib olinadi. Turkcha somsa yanada chiroyli ko’rinishi uchun xamirni shakldor pichoq yordamida kesish mumkin.
- So’ngra barchasi juda oddiy: har bir xamir bo’lagiga nachinka qo’yib o’rash va chetlarini mahkam qilib yopishtirib chiqish lozim.
- Somsaning yuza qismiga tuxum surtib, biroz kunjut sepiladi. Yog’langan yoki pergament yoyilgan protivenga bir tekis qilib terib chiqib, 180 °C gacha qizdirilgan pechda 35-40 daqiqa davomida pishiriladi.
- Turk somsasi tayyor. Biroz sovigach, dasturxonga tomatli sous yoki sirka eritmasi va issiq choy bilan tortiq qilish mumkin. Yoqimli ishtaha!